Opvang Oekraïense vluchtelingen Yerseke

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Yerseke.

Er is gekozen voor deze locatie, omdat veel kinderen van de vluchtelingen hier al in de buurt naar school gaan. Daarnaast is deze locatie goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Verder is de locatie al eigendom van de gemeente. Er hoeven daarom geen kosten te worden gemaakt voor de aankoop/het gebruik van de grond en er kan sneller gehandeld worden.

Camping Zon & Zee is geen eigendom van de gemeente, de locatie aan de Hogeweg wel. Daarnaast passen de units qua oppervlakte en aansluiting niet op de camping. Er is bewust gekozen om een eigen locatie te gebruiken.

De locatie Vredelust is in particuliere handen. De eigenaar is voornemens het gebouw te slopen om ter plaatse een nieuw wooncomplex te realiseren. Desondanks heeft de gemeente onderzocht of het huidige gebouw geschikt kan worden gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Gebleken is, dat het gebouw en interne voorzieningen dermate zijn vernield, dat opknappen geen optie is.  

Een woonunit is een kleine schakelbare woning, vaak toegepast als tijdelijke woonruimte en eenvoudig te verwijderen of verplaatsen.

3 tot 5 jaar.  Gezien het verloop van de oorlog en de grote materiële schade tot nu toe, wordt ervanuit gegaan dat de vluchtelingen uit Oekraïne pas over drie tot vijf jaar terug naar hun land kunnen. Maar de toekomst is moeilijk te voorspellen.

Hier moet de gemeenteraad opnieuw een besluit over nemen.

De woonunits zijn bedoeld als vervangende woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen die al verblijven in de gemeente Reimerswaal. Dit zijn onder meer de mensen die verblijven op Camping Zon & Zee en momenteel gehuisvest zijn in particuliere opvang.

Dit is mogelijk, maar de gemeenteraad moet hierover beslissen.

Er is ruimte voor 102 personen in totaal, het daadwerkelijke aantal wordt echter bepaald door de gezinssamenstelling.

De gemeente is momenteel aan het kijken wat een geschikte locatie is voor een nieuw trapveldje.