Gemeente bouwt tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen in Yerseke

De gemeente Reimerswaal gaat een tijdelijke opvanglocatie bouwen voor vluchtelingen uit Oekraïne aan de Hogeweg in Yerseke. Het gaat om woonunits die aan 102 personen plaats bieden. Deze huisvesting is bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne die al in de gemeente Reimerswaal verblijven. In eerste instantie zijn dat de mensen die momenteel verblijven op Camping Zon & Zee. De huisvesting vervangt de stacaravans waarin zij nu verblijven en die niet geschikt zijn om de winter in door te brengen.

Op dit moment wordt alles voorbereid. Op 6 september 2022 neemt de gemeenteraad een besluit over de daadwerkelijke realisatie van de tijdelijke opvanglocatie.

Woonunits

De bedoeling is dat de woonunits eind september op een grasveld aan de Hogeweg in Yerseke worden geplaatst. In de loop van december kunnen de vluchtelingen die momenteel worden opgevangen op Camping Zon & Zee dan verhuizen naar deze units. Er is gekozen voor deze locatie, omdat die dicht bij scholen en openbaar vervoer ligt en er voldoende parkeergelegenheid in de buurt aanwezig is.

Termijn

De verwachting is dat mogelijk 3 tot 5 jaar gebruik gemaakt wordt van de woningen. Gezien het verloop van de oorlog en de grote materiële schade tot nu toe, wordt ervanuit gegaan dat de vluchtelingen uit Oekraïne pas over drie tot vijf jaar terug naar hun land kunnen. Maar de toekomst is moeilijk te voorspellen.

Na vertrek van de vluchtelingen is het aan de gemeenteraad om te beslissen wat er met de huisvesting gebeurt en of ze voor mogelijke andere doelgroepen gebruikt kunnen worden. De woonunits worden zo gebouwd zodat ze ook gesplitst en elders geplaatst kunnen worden.

De omwonenden van de beoogde locatie, en de Oekraïense bewoners en eigenaren van Camping Zon & Zee zijn vorige week op de hoogte gesteld.

Opvang locatie Yerseke