Duurzame energie

Algemeen

Duurzame energie wordt steeds belangrijker voor de maatschappij. Op termijn willen we uitsluitend gebruik maken van energie die op een duurzame manier is opgewekt. Hier leest u meer informatie over duurzame energie in de gemeente Reimerswaal en hoe u bij kunt dragen.

Zonnepanelen

Wilt u uw huis verduurzamen door zelf duurzame energie op te wekken? Misschien zijn zonnepanelen of een zonneboilersysteem wat voor u. Hiermee draagt u niet alleen bij aan de verduurzaming van de gemeente, maar vaak is het ook goed voor uw eigen portemonnee. Met behulp van de Zonatlas kunt u bekijken of uw dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen.

Momenteel is er geen subsidie meer voor zonnepanelen bij particulieren. Wel is vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen 0%, en kan er gebruik worden gemaakt van de Energiebespaarlening.

Als u zelf geen geschikt dak heeft om zonnepanelen op aan te leggen, maar wel graag zou willen investeren in de duurzame opwek van energie, kunt u deelnemen aan een postcoderoosproject. De gemeente Reimerswaal is aangesloten bij het Zeeuws Klimaatfonds hiervoor. Als u een groot dak ter beschikking heeft voor een postcoderoosproject, of als u hier ideeën over heeft, neem dan contact op met het Zeeuws Klimaatfonds.

Ontwikkeling windpark Ze-Bra grens Reimerswaal en Woensdrecht

Op de grens van Zeeland en Brabant staan 19 windmolens van Zeeuwind, Lindewind en Eneco. Ze staan op drie verschillende plekken; windpark Anna-Mariapolder (16 turbines), twee windmolens bij het plaatsje Bath en een windmolen aan de Grindweg (Woensdrecht). Deze molens zijn aan vervanging toe en bovengenoemde organisaties (initiatiefnemers) willen hier één overzichtelijk park van maken: windpark Ze-Bra. De initiatiefnemers en vertegenwoordiging vanuit de gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal brengen omwonenden graag op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom dit project.

Meer informatie over dit project

 

Waterstofnetwerk

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat realiseert Hynetwork Services een landelijk waterstofnetwerk dat de grote industriële clusters van Nederland met elkaar, het buitenland en opslaglocaties verbindt. Grotendeels worden hier bestaande aardgasleidingen voor omgebouwd, voor een klein deel moeten er nieuwe leidingen voor worden aangelegd. 

Zie onderstaande afbeelding voor het tracé in Zuidwest-Nederland.  

Waterstofkaart ZuidWest-Nederland

Voor meer informatie over het waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland en de realisatie ervan, klik hier