Opvang Oekraïense vluchtelingen Yerseke gereed

Wethouder Nico van der Hoest en burgemeester José van Egmond zijn op kerstavond aanwezig bij de samenkomst rond de kerstboom aan de Hogeweg in Yerseke. Vrijdag 23 december ontvangen de Oekraïense vluchtelingen de sleutel van hun onderkomen. Het complex biedt een eenvoudig, maar wel prettig onderkomen aan 102 Oekraïense vluchtelingen voor maximaal 5 jaar. Het tijdelijke complex is binnen 12 weken duurzaam opgebouwd met modulaire units die eerder gebruikt zijn als klaslokalen.

Hergebruik flexwoningen

De woonunits zijn een tijdelijke oplossing voor Oekraïense vluchtelingen, die vanwege de oorlog op dit moment niet in hun thuisland kunnen verblijven. Als zij doorstromen naar permanente huisvesting of terug kunnen gaan naar Oekraïne, kunnen de flexwoningen makkelijk worden getransporteerd naar een andere locatie en worden hergebruikt.

Nico van der Hoest, wethouder gemeente Reimerswaal: “Wij zijn blij dat we in zeer korte tijd alle Oekraïense vluchtelingen die tot nu toe op de camping in Yerseke verbleven nog net voor kerst een prettige plek kunnen bieden om te wonen en te leven.”

Samenwerking

De units zijn door flexwoningenleverancier Reboxd geleverd. Samen met lokale partijen zijn ze omgebouwd naar herbruikbare, warme, veilige en comfortabele woningen, rondom een gemeenschappelijke binnenplaats. Vrijwilligers hebben geholpen met onder meer het schoonmaken van de units. En ruim 30 studenten van het Calvijn College hebben drie dagen geholpen met allerlei klussen, aansluitend bij hun opleiding. Leerlingen van Bouwen, Wonen en Interieur hebben de stoelen in elkaar gezet, leerlingen van Economie & Ondernemen zorgden voor de logistiek. Dit zodat alle spullen vanuit de centrale plek in de verschillende appartementen terecht kwamen. Leerlingen van Zorg & Welzijn namen de afwerking voor hun rekening. Zij zorgden dat de bedden opgemaakt werden en coördineerden de schoonmaak.

Reboxd flexhousing adviseur Tiejo Keppler: “Met onze jarenlange internationale ervaring op de vastgoedmarkt hebben wij slimme oplossingen bedacht om snelle, duurzame en innovatieve flexhuisvesting mogelijk te maken. Wij werken daarbij samen met lokale partijen die de locatie en toeleveringkanalen het beste kennen en zorgen zo voor lokale werkgelegenheid.”