Open dag Brandweer Rilland

Op zaterdag 16 juli opent Brandweer Rilland tussen 11.00 uur en 16.00 uur haar deuren voor publiek. Iedereen die benieuwd is naar het werk van de brandweer is van harte welkom op de brandweerkazerne aan de Valckenisseweg in Rilland.

Kom tijdens de open dag de brandweervoertuigen en al het andere materieel van de post bewonderen. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag alle ins en outs. Luister naar hun verhalen en de passie voor het mooie brandweervak.

Bijtende bende 

Leer tijdens de open dag drugscriminaliteit herkennen en breng een bezoekje aan de Bijtende Bende. Ga zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit en leer deze signalen kennen. Speurt u mee?

Drugscriminaliteit en de gevolgen hiervan zijn bijna dagelijks terug te vinden in het nieuws. Denk aan artikelen over hennepkwekerijen in woonwijken en drugslabs in het buitengebied. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het gebeurt hier en nu, ook in Reimerswaal.

In de drugsindustrie in Zeeland en Brabant veel geld om. Er wordt geschat dat het gaat om honderden miljoenen euro’s per jaar. Wat ons ook raakt, zijn de dumpingen van het afval dat overblijft na het maken van drugs. Los van de schadelijke effecten hiervan op het milieu kost het opruimen veel geld dat betaald wordt door ons allemaal, de belastingbetaler. Stuk voor stuk voorbeelden van de effecten van drugscriminaliteit.

De overheid kan zonder hulp van inwoners de strijd tegen ondermijning niet winnen. Ieder van ons komt dagelijks in aanraking met signalen die duiden op activiteiten van criminelen. Door op te letten en signalen door te geven kan belangrijke informatie worden achterhaald. Bijvoorbeeld aanloop en activiteiten op vreemde (nachtelijke) tijdstippen, gezoem van afzuigapparatuur, afgeplakte ramen of vreemde geuren. Gebruik je gezond verstand en wees alert. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.

Melden kan bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven. Terugmelding over wat er met je melding is gedaan is vanwege de anonimiteit niet mogelijk. Elk jaar volgen er meer dan 1500 aanhoudingen naar aanleiding van anonieme meldingen. Naast aanhoudingen volgen er bijvoorbeeld ook pandsluitingen (in en rondom Rilland 8 sluitingen in de afgelopen 5 jaar!), controles bij malafide bedrijven, inbeslagnames van verboden goederen zoals drugs of grondstoffen hiervoor. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat daar iets niet klopte. Ben je bewust van de risico’s die je loopt door niets te doen met dit onderbuikgevoel.

De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente, Meld Misdaad Anoniem en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.