Op een goede zomer!

Beste inwoners van Reimerswaal

Onlangs sprak ik uitgebreid met mijn moeder, ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ze vertelde over haar jonge jaren in een Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een land, zoals zij zei, kaalgeplukt door de Duitsers. Waar overheidsvoorzieningen, zoals we die nu kennen, er nauwelijks waren. Dankzij de wederopbouw en wetgeving ontstond een samenleving van welvaart en welzijn.

Van mijn moeder leer ik dat het vroeger niet beter was. Van haar leer ik mijn zegeningen te tellen. En besef ik elke dag hoe bepalend het is waar je wieg stond. Dat laatste schoot ook door me heen toen ik onlangs sprak met vrouwen, geboren hier ver vandaan en gevlucht voor oorlog en geweld. Toen ik een bezoek bracht aan de Zeelandhallen waar vluchtelingen slapen in stapelbedden met slechts een klein gordijntje voor de nodige privacy. Ik kijk om me heen en zie de uitdagingen die op ons af komen. We leefden in een veilige wereld vol vertrouwdheden en zekerheden die plaats maken voor pessimisme en tobberijen. Energie, stikstof, woningen, klimaat en gezondheid. U kunt het rijtje inmiddels wel dromen.

Maar met dromen komen we niet verder. Wel met praten, denken en elkaar helpen. En dat zie ik dagelijks om me heen. In ons mooie Reimerswaal. Mensen die klaar staan om kinderen en volwassenen te helpen bij het aanleren van de Nederlandse taal, bij vrijwilligers die inwoners hulp bieden bij papierwerk. Bij kerken en vrijwilligers die vluchtelingen (geestelijk) ondersteunen. Ondernemers die hun steentje bijdragen bij initiatieven door sponsoring. Bij verenigingen en clubs die wedstrijden en rondes organiseren. Bij een praathuisje waar koffie is en voorbijgangers welkom zijn voor aandacht en een praatje. En ja, je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei Johan Cruijff. Oftewel, ik tel voorlopig maar mijn zegeningen. En wens u en allen die u dierbaar zijn een goede zomer toe.

Hartelijke groet,
José van Egmond