Leerlingen uit Hansweert behalen succes met textielrace

Vier weken lang zijn tien basisscholen uit de gemeenten Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland, Tholen, Goes en Borsele de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze 14.253 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race de Bevelanden en Tholen is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

 

Winnaar

OBS de Eendracht uit Hansweert is met 2006 kilo en 135 reparaties de winnaar van de Textiel Race. De top drie won een mooi geldbedrag voor de school!

Wethouder Maarten Both overhandigde de leerlingen van de Eendracht de cheque. Leerlingen vertelden hem wat ze ervoor gedaan hadden. "Dat varieerde van zelf reparatiewerk naaien, vooral veel knuffels,  tot het met elkaar ruilen van kleding en veel textiel ophalen in de buurt". 

 

Textiel race

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het gebruikte textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden

Van 25 maart t/m 18 april hebben de deelnemende leerlingen 14.253 kilo gebruikt textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren en te ruilen. In totaal hebben de leerlingen 462 reparaties uitgevoerd en hebben er 6 kledingruils plaatsgevonden. Ook zijn er meer dan 70 textiel items via Marktplaats doorgegeven, zodat deze ook een tweede leven kregen.

Inwoners uit de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal, Borsele, Noord-Beveland en Tholen konden online aangeven dat ze nog gebruikt textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. 

De Textiel Race De Bevelanden en Tholen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het Curitas en de ZRD.