Klimaatadaptatie

In Nederland, dus ook in Reimerswaal, krijgen we te maken met steeds extremer weer. Het gaat vaker en harder regenen. Denk bijvoorbeeld aan de keren dat de dorpen Kruiningen, Hansweert en Yerseke te maken hadden met overlast door extreme regenbuien. Ook komen hittegolven steeds vaker voor waardoor de bodem steeds verder uitdroogt. Al deze veranderingen van het klimaat kunnen overlast voor mens en natuur opleveren. Denk aan regenwater in woningen, opwarming van de kernen, waardoor werken en slapen lastig wordt en er zelfs meer mensen overlijden door hitte. Door de uitdroging van de bodem, kunnen oogsten tegenvallen en komen zoetwatervoorzieningen in gevaar. Daarom moeten we onze omgeving en gedrag aanpassen aan het veranderende klimaat. Dit noemen we klimaatadaptatie.

Zeeland: Samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie

De Zeeuwse overheden hebben afgesproken om samen dit probleem aan te pakken. Hoe Zeeland zich aanpast aan de klimaatverandering staat beschreven in de Klimaatadaptatiestrategie voor Zeeland (KasZ).

Klimaatstresstest

Gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk hebben afgesproken dat ze uiterlijk in 2019 de kwetsbaarheden in hun gebied in kaart brengen met een stresstest (ambitie 1). De gemeente Reimerswaal heeft op 23 mei 2018 een klimaatstresstest uitgevoerd. 

Benieuwd naar het rapport van deze klimaatstresstest? Via onderstaande link zijn alle stresstesten terug te vinden,

Monitorkaart Stresstesten - Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)

Wat kunt u doen?

Op de website zeelandverandertmee.nl staat veel informatie over klimaatverandering en de gevolgen, wat u zelf kan doen en wat er al gebeurt in Zeeland. Ook op huisjeboompjebeter.nl staan inspirerende voorbeelden om de tuin te vergroenen en klimaatbestendig(er) te maken.

Heeft u wel eens te maken met wateroverlast of problemen vanwege droogte en/of hitte? Laat ons weten welke problemen dat zijn én waar, hoe vaak en hoe u deze problemen ervaart. Dat kan via klimaatbeleid@reimerswaal.nl.

Meer weten?

Lees meer over ons veranderende klimaat op de website van het KNMI.