Gemeente zoekt deelnemers proef wasbare luiers

De gemeente Reimerswaal zoekt gezinnen die mee willen doen aan een proef met wasbare luiers. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu én ze leveren ouders/verzorgers een besparing op.

Proef

De deelnemers krijgen de kans om uit te proberen of wasbare luiers iets voor hun gezin zijn. Het luierpakket bevat een set luiers inclusief handige accessoires om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken. De specialisten van de Branchevereniging Wasbare Luiers begeleiden de deelnemers. De luiers blijven na de proef van u. U kunt ze zelf wassen en 300 tot 400 keer hergebruiken.

Aanmelden

Er zijn in 2023 twee proefperioden die ieder bestaan uit drie bijeenkomsten:

Proef 1 (gestart)

  • 24 mei: kick-off
  • 7 juni: tussentijdse bijeenkomst
  • 12 juli: evaluatie

Proef 2

  • 4 oktober: kick-off (gemeentehuis)
  • 25 oktober (gewijzigd): tussentijdse bijeenkomst (online)
  • 22 november: evaluatie (gemeentehuis)

Aanmelden voor Proef 2 kan tot en met 20 september per e-mail aan afval@reimerswaal.nl of telefonisch via 0113 – 395 000. Aanmelden kan voor kindjes tot maximaal 1,5 jaar oud.

300 kilo luierafval per jaar

Een kind in de luiers zorgt voor zo’n 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld €500,- in vergelijking met wegwerpluiers. Veel mensen denken bij wasbare luiers aan de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie wasbare luiers met bijvoorbeeld klittenband. (Bron: Milieu Centraal)