Gemeente zoekt deelnemers proef wasbare luiers

De gemeente Reimerswaal zoekt gezinnen die mee willen doen aan een proef met wasbare luiers. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu én ze leveren ouders/verzorgers een besparing op.

Proef

De deelnemers krijgen de kans om uit te proberen of wasbare luiers iets voor hun gezin zijn. Het luierpakket bevat een set luiers inclusief handige accessoires om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken. De specialisten van de Branchevereniging Wasbare Luiers begeleiden de deelnemers. De luiers blijven na de proef van u. U kunt ze zelf wassen en 300 tot 400 keer hergebruiken.

Bijeenkomsten

We starten in juni met een nieuwe proefperiode. Hiervoor zijn de volgende bijeenkomsten gepland: 

  • Startbijeenkomst op 4 juni van 19.00 tot 20.00 uur in Ons Dorpshuis Kruiningen.
  • Online bijeenkomst op 25 juni van 19.00 tot 20.00 uur.
  • Slotbijeenkomst op 27 augustus van 19.00 tot 20.00 uur in het gemeentehuis Kruiningen.
     

Aanmelden

De proefperiode start op 4 juni. Aanmelden voor de proef kan tot en met 21 mei via e-mail naar afval@reimerswaal.nl of telefonisch via 0113 – 395 000. De aanmelding staat open voor gezinnen die in de gemeente Reimerswaal wonen en kindjes tot maximaal 1,5 jaar oud hebben.

300 kilo luierafval per jaar

Een kind in de luiers zorgt voor zo’n 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld €500,- in vergelijking met wegwerpluiers. Veel mensen denken bij wasbare luiers aan de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie wasbare luiers met bijvoorbeeld klittenband. (Bron: Milieu Centraal)