Afvalvrij

Algemeen

Afval wat u niet heeft, hoeft u ook niet weg te gooien. Koop dus bijvoorbeeld minder verpakkingen. Ook zijn er zijn veel manieren om spullen een tweede leven te geven, denk aan reparatie, hergebruik of verkoop. Op deze pagina verzamelen we tips en initiatieven om samen verspilling tegen te gaan.

Afval = Waardevol

Niet al het afval is afval. Meestal is het een waardevolle grondstof.

Voorkomen van afval is nog beter! Probeer uw spullen of kleding zo lang mogelijk te gebruiken. Gooi iets niet gelijk weg, maar laat bijvoorbeeld apparaten repareren als ze kapotgaan. Of verkoop uw spullen als u ze niet meer gebruikt. U kunt natuurlijk ook zelf spullen tweedehands kopen, zo gebruikt u geen nieuwe grondstoffen. 
 

Tips om waardevolle grondstoffen te behouden:

Buurtkastjes

Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse (houdbare) producten, verzorgingsproducten en soms ook speelgoed en andere zaken. Sommige buurtkastjes zijn een mini-bieb waar u boeken neer kunt zetten die u heeft gelezen, of een ander boek mee kunt nemen. 

Geven en nemen

Hoe werkt een buurtkastje? Je kunt uit een buurtkastje gratis en anoniem pakken wat je gebruiken kunt en/of erin zetten wat je kunt missen. Op die manier gaan we verspilling tegen en worden mensen geholpen die het wat minder hebben.

Overzicht

In het overzicht hieronder vindt u alle buurtkastjes en mini-biebs in Reimerswaal. Staat uw kastje er nog niet bij? Geef dit aan ons door via gemeente@reimerswaal.nl.

Een aantal kastjes is ook te vinden op de buurtkastjeskaart.nl/

Waar staan de buurtkastjes?

 • Rilland: De Blauwe Reiger 1 t/m 27
 • Rilland: Haltestraat 35
 • Yerseke: Oude Boogaert 69 (kinderboeken)
 • Yerseke: Kon. Julianastraat 9
 • Hansweert: links van de Spar, Leklaan 2-4
 • Krabbendijke: Ter Weel Krabbendijke, Willem Kosterlaan 1
 • Kruiningen: Ter Weel Kruiningen, Langeviele 47
 • Rilland: Ter Weel Rilland, Vliedbergstraat 6 - 8 - 10
 • Yerseke: Ter Weel Yerseke, Moerplein 73

Kringloop en tweedehands

Het hergebruik van meubels, voorwerpen en kleding is duurzaam en vaak ook voordelig. In onze gemeente zijn de volgende kringloopwinkels:

 • Krabbendijke: Izabella, Noordweg 8e en De Ark, Oostweg 70
 • Yerseke: Mok-ok-eh, Wijngaardstraat 1

Daarnaast worden er diverse markten voor tweedehands kleding georganiseerd. De Gereformeerde Gemeente organiseert bijvoorbeeld twee keer per jaar een Kledingbeurs in Krabbendijke. Ook de Kinderkledingbeurs in Rilland wordt twee keer per jaar gehouden.

Repair café

Een repair café is vaak een werkplaats waar een team van vrijwilligers probeert kapotte spullen van inwoners te herstellen.  Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, lampen, serviesgoed, smartphones, stofzuigers en kleding. De reparaties zijn meestal kosteloos, maar eventuele vervangende onderdelen dienen door de eigenaren zelf te worden betaald. Door spullen te repareren wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de hoeveelheid afval. 

We gooien met z’n allen veel te veel weg. Vaak ook spullen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Door de spullen op te knappen hoeven er minder nieuwe producten te worden gemaakt. Dat scheelt weer grondstoffen, energieverbruik en CO2-uitstoot.

In Reimerswaal zijn nog geen repair cafés. Wel zijn er repair cafe’s in Kapelle, Goes en Tholen. Kent u een repair café in Reimerswaal? Laat het ons weten via gemeente@reimerswaal.nl.  

Voedselverspilling

Jaarlijks gaat er landelijk per persoon ruim 33 kilo goed voedsel in de afvalbak (dat is zo’n € 140!). Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en uw portemonnee. Slim boodschappen doen en slim bewaren van eten kan veel voedselverspilling voorkomen. Net als precies zoveel koken als uw huishouden nodig heeft. 

Samen Tegen Voedselverspilling

Samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere overheden maken we Nederland verspillingsvrij. Doet u ook mee, thuis en met uw bedrijf of organisatie?

Lees wat u kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan op https://samentegenvoedselverspilling.nl

Buurtkastjes

Heeft u houdbare voeding over, bijvoorbeeld uit een cadeaupakket? Dan kunt u dit in een buurtkastje zetten.

Meer over buurtkastjes leest u hier.

Neem uw eigen verpakking mee

Sommige winkels bieden de mogelijkheid om uw eigen bakje of tas te gebruiken bij het doen van de boodschappen. Dan zijn er minder wegwerpverpakkingen nodig.

De winkels waar dit kan, zijn onder andere te herkennen aan de sticker met daarop 'Neem gerust je eigen verpakking mee'. Deze locaties staan ook op deze website.

Sticker aanvragen voor ondernemers
Bent u winkelier en wilt u meewerken aan het verminderen van verpakkingsafval? Kunnen klanten met hun eigen bakje of zakje boodschappen bij u komen doen? Bestel dan de gratis sticker en plak ‘m op uw winkelraam. U kunt deze bestellen via: afval@reimerswaal.nl Zorg dat uw winkel te vinden is en voeg 'm zelf toe aan het overzicht van deelnemende winkels via de website van Zero Waste Nederland.

Wasbare luiers

300 kilo luierafval per jaar

Een kind in de luiers zorgt voor zo’n 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld 500 euro in vergelijking met wegwerpluiers. Veel mensen denken bij wasbare luiers aan de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie wasbare luiers met bijvoorbeeld klittenband. 
(Bron: website Milieu Centraal) 

Consulent

Bent u benieuwd naar het gebruik van wasbare luiers? Heeft u hier vragen over? Via www.nappys.nl kunt u een wasbareluierconsulent bij u in de buurt vinden. 

Wasbare luiers uitproberen?

In Reimerswaal organiseren we proefperiodes waarin deelnemers de kans krijgen om uit te proberen of het gebruik van wasbare luiers iets voor hun gezin is. Het luierpakket bevat een set luiers inclusief handige accessoires om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken. De specialisten van de Branchevereniging Wasbare Luiers begeleiden de deelnemers.

De eerstvolgende proef is in 2025.  Aanmelden of meer info over de proef? Stuur een e-mail naar afval@reimerswaal.nl

Meer info: Branchevereniging Wasbare Luiers

Deel tips

Heeft u ook een goede tip om bij te dragen aan een afvalvrije maatschappij? Deel ‘m met ons via gemeente@reimerswaal.nl