Veiligheid en rampen

Algemeen

Veiligheid staat bij de gemeente Reimerswaal voorop. Wij vinden het belangrijk dat elke inwoner zich veilig voelt in zijn of haar wijk, dorp en in de gemeente.

Beschrijving

Samen met andere veiligheidspartners werkt de gemeente Reimerswaal aan behoud en verbetering van alle onderdelen van veiligheid. Dit doen we door middel van een integraal veiligheidsbeleid. De gemeente zorgt voor de regie, de co├Ârdinatie en onderlinge afstemming.
Vanuit het integraal veiligheidsbeleid worden verschillende projecten uitgevoerd. Denk hierbij onder meer aan rampenbestrijding, maar ook alcohol en jeugd, zwerfafval, veiligheid op bedrijventerreinen en voorkoming van inbraak en diefstal.
Volg www.zeelandveilig.nl/meldingen, Twitter en Facebook om informatie over actuele incidenten te verkrijgen.

Risicokaart

De overheid, de provincie Zeeland en de gemeente Reimerswaal vinden het belangrijk dat u als inwoner weet welke risico's er in uw leefomgeving zijn. De rampen en zware ongevallen uit het verleden zijn hiervoor de aanleiding geweest. Daarom is er een risicokaart samengesteld. Op de kaart staan meerdere soorten risico-objecten en worden in totaal dertien soorten rampen weergegeven. De risicokaart informeert u over deze risico-objecten en de schade die ze kunnen veroorzaken.

De risicokaart wordt actueel gehouden. Op die manier geeft de kaart u een actueel beeld van belangrijke risico-objecten en risico's in uw omgeving. Daarnaast is de risicokaart bedoeld om u te laten nadenken over hoe u kunt bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in uw woon-, werk- en leefomgeving.

Voor meer informatie over de risicokaart kunt u terecht op de landelijke website www.risicokaart.nl

Goed om te weten

Ambulance, brandweer en politie

1-1-2 als elke seconde telt
In spoedeisende gevallen belt u 1-1-2. Voorbeelden hiervan zijn:

  • als u slachtoffer of getuige bent van een (ernstig) misdrijf
  • als er een ongeval gebeurd is waarbij direct hulp verleend moet worden
  • of als zich een levensbedreigende situatie voordoet

In gevallen die minder spoedeisend zijn, of als u telefonisch aangifte wilt doen, belt u 0900 - 8844.

Veiligheidsregio Zeeland

´╗┐In geval van een groot ongeval of ramp in Zeeland, komt Veiligheidsregio Zeeland in actie. Veiligheidsregio Zeeland is het orgaan voor fysieke veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing in Zeeland. De organisatie omvat de Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland, Brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio en de Rampenbestrijding en Crisisbeheersing.

Politie

De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur. De politie heeft haar eigen website. Hier vindt u lokaal politienieuws, opsporingsberichten en andere informatie over de veiligheid in de gemeente.