Paspoort aanvragen kind (t/m 17 jaar)

Algemeen

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Deze moet je laten zien wanneer hier om wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Toestemmingsformulier digitaal indienen door ouders/gezaghouders

Informatie

  • Een paspoort is wereldwijd geldig als reisdocument.
  • Een paspoort moet persoonlijk aangevraagd en afgehaald worden bij de gemeente.
  • Voor jongeren t/m 17 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.
  • Je hebt toestemming nodig van alle gezaghouders (ouders of verzorgers) om je paspoort aan te vragen. Als het toestemmingsformulier digitaal of op papier is ingevuld, hoeven ze niet mee te komen voor de aanvraag.

Het paspoort ligt vijf werkdagen na de aanvraag voor je klaar in het gemeentehuis. Als je hier niet op kunt wachten, doe dan een spoedaanvraag. Dit is wel duurder dan een reguliere aanvraag.

Afspraak maken

Wat moet ik meenemen als ik een afspraak heb gemaakt?

Het aanvragen (en afhalen) van een paspoort moet altijd persoonlijk gedaan worden, dit geldt ook voor kinderen. Zij moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van een paspoort.

  • Alle in het bezit zijnde reisdocumenten: paspoort en/of identiteitskaart, als deze nog niet ongeldig zijn gemaakt door de gemeente.
  • Als er vooraf niet digitaal toestemming is gegeven door alle ouders/gezaghouders, moeten deze meekomen naar en zich legitimeren tijdens de afspraak. 

Let op: iedere ouder/gezaghouder of voogd moet toestemming verlenen. 

  • Eén pasfoto (maximaal 6 maanden oud) in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Bij vermissing in het buitenland, het proces-verbaal van de plaatselijke politie.

Bij het afhalen van uw paspoort neemt u mee:

  • Het afhaalbewijs dat u bij de aanvraag hebt gekregen.
  • Het oude paspoort of de oude identiteitskaart als deze nog niet is ingeleverd.

Wat kost het?

De kosten voor een paspoort (kind t/m 17 jaar) zijn in 2024 € 63,40 (spoedaanvraag € 120,45). 

Document kwijt/gestolen

Bij vermissing van het paspoort moet je zo snel mogelijk een verklaring van vermissing doen bij de gemeente. Ook wanneer je niet direct een nieuw paspoort nodig hebt, is het verstandig de vermissing gelijk door te geven, zodat de overheid het documentnummer van je vermiste paspoort kan registreren. Dit zorgt ervoor dat niemand fraude kan plegen onder jouw naam.

Paspoort weer gevonden nadat je aangifte heeft gedaan? Dan ben je verplicht het document in te leveren bij uw gemeente.

Vermissing doorgeven (met DigiD)

Je kunt ook persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis komen om de vermissing door te geven. Je kunt dan eventueel meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Moet je onmiddellijk op reis?
Alle informatie over het aanvragen van een noodpaspoort vindt je op de website van de Rijksoverheid. Als je paspoort in verkeerde handen terecht komt, bestaat de kans op identiteitsfraude.

Aangifte doen in het buitenland
Ben je je paspoort in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kun je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Hiermee kun je naar Nederland reizen. In Nederland doe je ook aangifte bij jouw gemeente. Met het buitenlandse proces-verbaal kun je bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Reizen met kinderen