Jaarwisseling

De jaarwisseling is pas echt een feest als het voor iedereen veilig en prettig verloopt. Daarom gelden in Reimerswaal de volgende regels.

BROMMER RIJDEN ZONDER UITLAAT

Rijden op brommers zonder uitlaat is toegestaan op 31 december van 06:00 tot 08:00 uur. Uiteraard gelden de normale verkeersregels en mag er geen gevaar voor anderen ontstaan. 

CARBIDSCHIETEN

Carbidschieten is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de gemeente. 

VREUGDEVUREN

Vreugdevuren zijn alleen toegestaan met een vergunning van de gemeente. 

VUURKORVEN

Tijdens de jaarwisseling wordt stoken in een vuurkorf in de openbare ruimte toegestaan, mits er geen gevaar, hinder of overlast ontstaat. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

  • zet geen vuurkorf op de weg; de doorgang van verkeer mag niet worden gehinderd;
  • voorkom schade aan de ondergrond. Plaats de vuurkorf op een stalen of stenen opvangbak (zand kan ook) met voldoende vrije ruimte (maximaal twee vuurkorven per m2);
  • stook alleen schoon, onbewerkt hout;
  • gebruik geen benzine of andere brandversnellende stoffen. Zorg voor voldoende blusmiddelen in de buurt;
  • de vuurkorf mag niet onbeheerd worden achtergelaten. Ruim uw vuurkorf en eventuele resten na het stoken direct op.

 

  • Uitzondering is het centrum van Krabbendijke en Hansweert. Hier is stoken van vuur verboden van 27 december 2023 06:00 tot 1 januari 2024 06:00 uur. 

VUURWERK

Vuurwerk is te koop op 28, 29 en 30 december bij de officiële verkooppunten. Afsteken mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

TOEZICHT EN HANDHAVING

In aanloop naar oudejaar en tijdens de jaarwisseling is er extra toezicht door politie en gemeentelijke handhaving. Overtreders van de regels kunnen rekenen op een bekeuring. Minderjarigen worden doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Schade aan gemeentelijke eigendommen wordt verhaald op de veroorzaker(s).

Tijdens de jaarwisseling worden door het Openbaar Ministerie (OM) hogere boetes of straffen dan anders geëist. Bij deze zaken geldt een verzwaringsfactor van 75%. Ook wordt gekeken of er alcohol in het spel is. Dat werkt strafverzwarend. Als het gaat om agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals medewerkers van ambulance, brandweer, politie of gemeente, ligt de strafeis 200% hoger. Zij zorgen immers voor de veiligheid van iedereen en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Wij wensen iedereen een veilige en plezierige jaarwisseling!