Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten

Algemeen

In de grijze container met groene kleurclip in de deksel gooit u gft-afval. Groente-, fruit- en tuinafval (gft) bestaat onder meer uit keukenafval, zoals etensresten en schillen en uit klein tuinafval, zoals gemaaid gras, bladeren en geknipt snoeihout. Gft-afval is organisch afval dat de basis vormt voor compost. Composteren is een natuurlijk proces. Bacteriën en schimmels zetten het organische materiaal om in compost. Compost bevat belangrijke voedingsstoffen en verbetert de structuur van de bodem. Op deze manier wordt het water beter vastgehouden en kan zuurstof in de bodem dringen. Planten kunnen hierdoor beter groeien. Schone compost krijgen we alleen wanneer er geen andere stoffen in het gft-afval terecht komen. Het is ook mogelijk om zelf te composteren met behulp van een compostvat. Het is niet moeilijk en bovendien spaart u de natuur en helpt u de planten in uw tuin.
In Reimerswaal verdwijnt er nog zo’n 67 kilo gft-afval per persoon per jaar in de restafvalcontainer. En ook in de gft-container zit verkeerd afval. Dit is zonde, want gft is goed te composteren als het maar niet is vervuild. Vervuiling ontstaat door afval dat in een andere container hoort, bijvoorbeeld plastic verpakkingen, textiel of glas. Bij vervuiling moet het gft verbrand worden, wat slecht is voor het milieu en bovendien duurder dan composteren.

Inzameling binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom wordt GFT één keer in de twee weken opgehaald. Kijk op de afvalkalender op welke dagen dat is. 

De afvalkalender is te vinden via website van de Zeeuwse Reinigingsdienst of via de ZRD-app.

Inzameling buitengebied

Het gft-afval wordt in het buitengebied op dezelfde dag als het restafval opgehaald. De containers worden geleegd in twee aparte delen van de vrachtwagen. Het lijkt misschien alsof het afval bij elkaar gaat op één hoop, maar dat is niet zo! 

Wat gebeurt er met uw gft?

Gevolgen bij foutief gebruik gft-container

Als bij het ophalen van het gft-afval verkeerd afval wordt gevonden, wordt de container niet  geleegd. Het verkeerde afval moet eerst worden verwijderd. Dit betekent dat de container pas bij de eerstvolgende inzameldag weer wordt geleegd. Bij een volgende constatering loopt u het risico op een boete van € 95,00 per overtreding.

Bekijk de wel/niet lijst om te zien wat er nu wel en niet in de gft-container mag.  

Waarom goed afvalscheiden zo belangrijk is..

Voor het maken van compost van hoge kwaliteit is het belangrijk dat het GFT zorgvuldig wordt gescheiden bij de bron, zodat er geen materialen in zitten die niet in het GFT of de compost thuishoren. Alleen van schoon GFT kan schone kwaliteitscompost worden gemaakt. Om alle partijen hiervan bewust te maken, maakte de Vereniging Afvalbedrijven samen met haar composteerleden een promotiefilm.

Het belang van schoon GFT afval

Composteerbare zakjes voor een keukenbakje

Zakjes voor in een 5 liter keukenbakje zijn online te vinden bij diverse aanbieders. En in winkelwarenhuizen. Belangrijk is dat het product voorzien is van het kiemplantlogo.
U kunt ook overwegen om geen zakjes te gebruiken. Aan het eind van iedere dag leegt u het bakje in de grote gft-container. In dat geval is het een kwestie van het bakje omspoelen en het is weer klaar voor gebruik.

Tips en tricks voor een schone en frisse bak

Bak schoon/droog houden en geen stank

Stankproblemen rond gft-bakken doen zich voornamelijk voor in de zomermaanden, vooral als het gft een hoog vochtgehalte heeft. 

Wel doen

 • Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter.
 • Vul de gft-bak in laagjes: leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.
 • Af en toe een handje zaagsel kan vocht en geurtjes absorberen.
 • Gebruik afbreekbare plastic (voorzien van kiemplantlogo) of papieren gft-inzamelzakken. Leg er geen knoop in, dat bemoeilijkt het composteren van de zak.
 • Gooi geen vochtig afval in de container: dit voorkomt broei en extra stank. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en laat vochtige etensresten in het gootsteenbakje uitlekken. Dit laatste voorkomt ook het vastvriezen in de winter.
 • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.

Niet doen

 • Kattenbakkorrels (ook niet van geperst papier/zaagsel) om vocht en geurtjes te absorberen.
 • Zout of antivriesvloeistoffen tegen vastvriezen, want die verstoren het composteringsproces.
 • Vloeibare etensresten als soep, koffie en melk.
 • Waspoeder op de bodem en halverwege tegen stank.
 • Zuiveringszout of soda op de bodem van de vuilnisbak om vieze luchtjes te neutraliseren.

Stank in de zomer

Wel doen

 • Verpak etensresten, vis en vlees eventueel in een krantenpagina.
 • Bied de container bij iedere inzamelronde aan, ook als deze niet helemaal vol is.
 • Zet de container op een koele plek uit de zon, om een snelle afbraak van gft-afval te voorkomen.

Geen ongedierte

Wel doen

 • Verpak etensresten direct in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak. Vliegen komen af op etensresten, vlees en vis om daar hun eitjes te leggen.

Niet doen

 • Mottenballen in een panty aan het handvat.
 • Zout / strooizout en kalk om maden uit te drogen. Kalk en zeker zout vervuilen de compost.
 • Spuiten met luchtverfrisser.
 • Vliegenspray in de gft-bak spuiten.
 • Gebruik ook geen zogenaamd milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte, zoals Containerfris. Gif is gif, en het is vaak niet duidelijk wat de ingrediënten zijn.

Bak schoon maken

Wel doen

 • Maak geleegde containers regelmatig schoon. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat. De put op straat loopt in veel gemeentes regelrecht naar het oppervlaktewater, en schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het waterleven.
 • Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de bak goed schoon te krijgen.
 • Laat de bak drogen, voordat u er nieuw gft-afval in doet.
 • Er zijn bedrijven die het schoonmaken van (met name) de grotere rolcontainers voor hun rekening nemen. Verdiep je van tevoren in hoe ze dat doen. Er zijn bedrijven die een vrachtwagen gebruiken met een hogedrukspuit met warm water (75 graden) en een gesloten reinigingssysteem. Het vuile water blijft in de vrachtwagen en wordt gecontroleerd verwerkt.

Niet doen

 • Chloorhoudende producten, desinfecterende middelen, insecticiden, ongebluste kalk of gips gebruiken, want dit is schadelijk voor het milieu en verstoort het composteringsproces. 

In de categorie: we weten niet of het werkt maar kwaad kan het ook niet

 • Klimop, of Hedera, zou giftig zijn voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Lavendel (takje met bloempjes, geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

Deksel open of dicht?

Of de deksel van de gft-container beter open of dicht kan blijven, hangt af van waar u het meeste last van heeft. Als u stank wilt voorkomen, kunt u de container beter openlaten en zorgen dat er luchtcirculatie plaatsvindt. Als u overlast door vliegen en maden wilt voorkomen, kunt u beter de gft-container goed sluiten. Waarvoor u kiest hangt onder andere af van de samenstelling van het gft-afval dat in de container wordt gedaan (voedselresten trekken ongedierte aan) en het vochtigheidsgehalte van het afval (in droog afval komt het rottingsproces minder snel op gang).