Financiële middelen

Algemeen

Veelgestelde vragen

Financiële middelen

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hebben mogelijk recht op leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse behoeften zoals eten (in de particuliere opvang) en kleding kunt betalen. Lees hier of u recht heeft op leefgeld en hoe u dit aanvraagt.

Voorwaarden:

 • U bent gevlucht uit Oekraïne. 
 • U verblijft op dit moment in Reimerswaal in de particuliere opvang. Voor de gemeentelijke opvang is het geregeld. 
 • U bent ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) als inwoner van de gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Bijgevoegd vindt u meer informatie over inschrijven bij de gemeente.
 • U heeft een identiteitsbewijs. 
 • U moet zelf inclusief uw kinderen aanwezig zijn.

De hoogte van het leefgeld hangt af van uw persoonlijke situatie.

Als u in de gemeentelijke opvang verblijft, dan ontvangt u zoals door de landelijke overheid is besloten een vergoeding: 

 • voor kleding en persoonlijke uitgaven: €55 per maand;
 • voor voeding: €205 per maand. Dit bedrag geldt alleen voor de particuliere opvang.

Woont u bij een gastgezin, dan heeft u recht op een extra vergoeding. Dit geld kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

De extra vergoeding bedraagt:

 • voor een volwassene: €215 per maand;
 • voor ieder afzonderlijk kind: €55 per maand.

LET OP: Als u betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. U meldt dit bij de gemeente Reimerswaal. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand.

Voor het aanvragen van leefgeld kunt u een afspraak maken op het gemeentehuis.

Bekijk hier de voorwaarden: factsheet.

Zodra u bent ingeschreven krijgt u voor de 1e van de volgende maand een uitnodiging. In deze uitnodiging staat waar en wanneer u zich kunt melden en welke documenten, zoals paspoort, bewijs van inschrijving en dergelijke, u dient mee te nemen.  

Als de gemeente heeft vastgesteld dat u recht heeft op leefgeld, ontvangt u de eerste bijdrage. Vervolgens zal het op de 1e dag van de maand worden uitgekeerd.

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid. U bepaalt zelf of u het leefgeld gebruikt om bij te dragen aan de kosten van uw gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Er is nog niet besloten wat voor verblijfsstatus Oekraïense vluchtelingen in Nederland krijgen. Daardoor is nog niet bekend hoe door de Nederlandse overheid zal worden omgegaan met de opvang van Oekraïners bij mensen thuis. Vangt u Oekraïense vluchtelingen thuis op? Op korte termijn hoeft u zich geen zorgen te maken over het effect op uw toeslagen, uitkering en gemeentelijke belastingen.

De regering maakt een regeling voor vergoedingen aan Oekraïense vluchtelingen. Deze Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden en evacués Oekraïne 2022’ wordt uitgevoerd door de SVB. Met deze regeling kunnen de Oekraïense vluchtelingen, die onvoldoende middelen hebben, gebruik maken van:

 • een eenmalige vergoeding voor de aanloopkosten;
 • een wekelijkse toelage;
 • en een vergoeding voor gemaakte buitengewone kosten.

Een Oekraïense vluchteling is geen kostendelende medebewoner. Omdat het om noodopvang gaat, wordt een vluchteling niet als kostendelende medebewoner gezien.

Oekraïense vluchtelingen kunnen ook in aanmerking komen voor een ziektekostenverzekering en een WA-verzekering. Zij kunnen hierover contact opnemen met de SVB.

Verschillende situaties

Ontvangt u een uitkering en heeft u, naast de vluchteling, geen andere kostendelende medebewoners? Dan wordt kostendelersnorm niet toegepast.
Heeft iemand al een kostendelersnorm voor een 3-persoonshuishouden, omdat er 2 kostendelende kinderen bij u wonen? Dan telt de vluchteling niet mee en blijft de kostendelersnorm voor een 3-persoonshuishouden geldig.