Buitenlandse akte registreren

Algemeen

Ook een buitenlandse akte moet in Nederland geregistreerd worden in de basisregistratie personen (BRP). Denk bijvoorbeeld aan uw geboorteakte of huwelijksakte. Dit is kosteloos.

De akte laten registreren in Nederland

  1. Vraag de akte aan in de plaats waar de akte is opgemaakt. De akte moet origineel en compleet zijn.
    Hoe vraagt u de akte aan? Dat verschilt per land. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van dat land.
  2. Heeft u de buitenlandse akte in bezit? Kom deze dan tijdens onze openingstijden afgeven op het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig. Neem wel een geldig identiteitsbewijs mee.
  3. We beoordelen uw akte binnen vier weken. Moeten we meer onderzoek doen? Dan kunnen wij deze termijn verlengen.
  4. U krijgt bericht als u uw akte weer kunt ophalen.

Legaliseren, vertalen of omzetten van een akte

Legalisatie van een akte

Veel buitenlandse aktes zijn niet automatisch geldig en bruikbaar in Nederland. Het kan zijn dat u uw akte eerst moet laten legaliseren. Kijk hier voor meer informatie.

Vertaling van een akte

Heeft u een akte in het Engels, Frans of Duits? Dan hebben we waarschijnlijk geen Nederlandse vertaling nodig. Heeft u een akte in een andere taal? Dan kunnen we u vragen de akte te laten vertalen door een be√ędigd vertaler in Nederland. Heeft u de akte in het buitenland laten vertalen, dan moet u de vertaling laten legaliseren.

Buitenlandse akte omzetten in een Nederlandse akte

Bent u Nederlander (geweest) of heeft u een Nederlandse verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd (verblijfsdocument type III of type IV)? Dan kunt u uw buitenlandse akte inschrijven in de gemeente Den Haag. Uw akte wordt dan omgezet in een Nederlandse akte. Dit is niet verplicht, maar het kan handig zijn als u later een nog een keer een afschrift van uw akte nodig heeft. Meer informatie? Neem contact op met de gemeente Den Haag.