Zeeuwse Week van de Veiligheid: Hoe veilig leef jij?

Dit item is verlopen op 14-10-2019.

Activiteiten

Tijdens de Zeeuwse Week van de Veiligheid vinden verspreid door Zeeland verschillende activiteiten plaats. Zoals een Pop-Up store waar bezoekers alles te weten kunnen komen over gevaren in huis en hoe je je daartegen kunt beschermen, een dagelijks TV-en radioprogramma op Omroep Zeeland over veiligheid en een veiligheidsquiz die vanaf 7 oktober op www.omroepzeeland.nl te zien zal zijn.

Het complete programma staat op www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek


Zeeuwse week van de veiligheid: drugsbeleid in Reimerswaal

Daarom pakt Reimerswaal drugspanden KEIHARD aan

Een hennepkwekerij, je zult er maar naast wonen!

Hennep kweken lijkt voor sommigen een manier om snel geld te verdienen. Een kans om een financiële klapper te maken of uit de schulden te komen. Maar schijn bedriegt. Veel mensen komen als gevolg van hennepteelt juist (verder) in de financiële problemen. Hennep telen is bovendien een misdrijf en dus strafbaar. Hennepkwekerijen zijn ook levensgevaarlijk. De kans op brand, wateroverlast, kortsluiting en ontploffing is zeer groot. Ook de veiligheid en het leefklimaat in de buurt gaan achteruit.

Brand en ontploffing

Voor een snelle groei gebruiken hennepkwekers lampen met een hoog wattage. Deze groeilampen branden wekenlang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal afgetapt. Dit levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Zo is de kans op brand en ontploffing zeer groot.

Wateroverlast en lekkages

Naast licht hebben hennepplanten ook veel water (en voeding) nodig. In de praktijk leidt dit regelmatig tot lekkages en wateroverlast bij de onderliggende of naastgelegen woningen.

Gevaarlijke middelen

Voor de wietteelt worden op grote schaal giftige groei- en bestrijdingsmiddelen. Deze middelen kunnen schade aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen veroorzaken. In de meeste hennepkwekerijen wordt met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te creëren. Die waterdruppels zijn een broedplaats voor legionella.

Georganiseerde misdaad

Achter de hennepteelt gaat zware, georganiseerde misdaad schuil. Het komt voor dat professionele kwekers boobytraps plaatsen om hun inkomsten te beschermen. Hennepkwekers worden ook steeds vaker zelf het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Een hennepkwekerij in de buurt betekent dan ook een directe bedreiging voor veiligheid en leefbaarheid van uw woonomgeving.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

De volgende signalen kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

 • Stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops)
 • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
 • Extra ontluchtingspijpen in het dak
 • Tocht (sterke aan- en afvoer van lucht)
 • Warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds)
 • Condensvorming op de ramen
 • Stroomstoringen (zoals knipperende lampen)
 • Kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden)
 • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
 • Bij sneeuw, een onbesneeuwd dak
 • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
 • Criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel)
 • Onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen)

De gevolgen

Hennep telen is een misdrijf en dus strafbaar. Hennepkwekers riskeren:

 • strafrechtelijke vervolging, een boete en/of gevangenisstraf;
 • beëindiging van de huurovereenkomst door de woningcorporatie of verhuurder;
 • tijdelijke sluiting van de woning of het bedrijfspand door de burgemeester op basis van het gemeentelijk Damoclesbeleid;
 • naheffing van de energierekening door de netbeheerder;
 • terugvordering van uitkeringen door de uitkeringsinstanties;
 • navordering van de Belastingdienst en/of strafrechtelijke vervolging wegens fraude.

Huis of pand verhuurd?

Wees als verhuurder bewust van de risico’s. Kweekt de huurder hennep in uw woning of bedrijfspand, dan kunt u verantwoordelijk worden gesteld. Ook als u nergens vanaf weet. Zorg er dus voor dat uw eigendom niet misbruikt wordt voor criminele activiteiten. Dit begint bij een goede screening van uw huurder en leg in de huurovereenkomst vast dat u het pand regelmatig controleert.

Laat u niet verleiden!

Laat u niet verleiden tot het kweken van hennep, ook niet als u financiële problemen hebt. Vraag indien nodig hulp bij het team Schuldhulpverlening van GR de Bevelanden via telefoonnummer (0113) 239 100 of kijk op www.grdebevelanden.nl

Hoe meldt u een hennepkwekerij

Vermoedt u in de buurt een hennepkwekerij of heeft u drugsoverlast? Bel dan de politie: 0900-8844 of neem contact op met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

Lees ook de veel gestelde vragen en antwoorden over drugs!

Overzicht 'hoe herken je een drugslab?'