Winnaars tuinwedstrijd bekend

Dit item is verlopen op 25-08-2020.

De winnaars van de tuinwedstrijd ‘Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?’ zijn bekend. De afgelopen maanden konden alle Zeeuwen een ontwerp van hun ideale klimaatbestendige tuin insturen. Esmeralda uit Middelburg ging er met de hoofdprijs vandoor.

In Reimerswaal was de lokale winnaar: Rens Sinke uit Yerseke. Hij ontving een mooie groene plant.

Tip: opvang regenwaterzeeland verandert

De tuin van Rens Sinke is al klimaatbestendig, omdat 90% van het regenwater van huis, garage en bestrating opgevangen wordt in oude rioolbuizen onder de grond. Zo kost het geen bovengrondse ruimte en blijft het water koel.
Bij droge periodes krijgt de beplanting water en hij spoelt ook nog zijn toilet ermee door.

In zijn inzending voor de wedstrijd had hij het idee om een aircosysteem te maken met behulp van opgevangen regenwater. Ongeveer 40 cm onder de grond in de tuin leg je een ribbelslang als een soort vloerverwarming.
Door een kleine ventilator aan te sluiten op de ribbelslang heb je een mooie tempratuur van pakweg 15 a 17 graden in je slaapkamer (grondtemperatuur).

De tuinwedstrijd werd georganiseerd door de Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland. In deze samenwerking hebben meerdere organisaties in Zeeland hun krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat schade en overlast door klimaatverandering zo min mogelijk toeneemt. Op de website zeelandverandertmee.nl laten ze zien wat er in Zeeland gebeurt en wat iedereen zelf kan doen.