Veel gestelde vragen dienstverlening gemeente coronavirus

Dit item is verlopen op 13-07-2020.

De landelijke maatregelen in strijd tegen het coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. De maatregelen gelden t/m 28 april. We kunnen ons goed voorstellen dat u hierover vragen heeft. In onderstaand overzicht geven wij antwoord op de meeste vragen. We blijven dit overzicht aanvullen zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. De meest actuele informatie van de overheid leest u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. U kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 uur en 20.00 uur). 

Wat zijn nu jullie openingstijden?

Wij handhaven onze gewone openingstijden. U kunt echter alleen bij ons terecht op afspraak. Omdat veel collega’s thuiswerken, is het mogelijk dat u niet op korte termijn een afspraak kunt maken.

Is een afspraak bij de gemeente niet heel dringend? Dan verzoeken wij u vriendelijk om een afspraak te maken als er geen maatregelen rondom het coronavirus meer van kracht zijn. Samen beschermen we de mensen om ons heen. 


Blijven jullie telefonisch bereikbaar?

Ja, we blijven telefonisch bereikbaar. Omdat er ook veel collega’s thuiswerken, duurt het mogelijk langer voordat u een collega aan de telefoon krijgt of wij uw vraag beantwoorden.


Is iedereen van de gemeente bereikbaar?

We laten zoveel mogelijk collega’s thuiswerken. In principe zijn zij dan nog steeds bereikbaar. Mogelijk duurt het wel langer voordat u een collega aan de telefoon krijgt en/of dat zij uw vraag (telefonisch of schriftelijk) beantwoorden.


Kan ik nog een afspraak maken bij Burgerzaken?

U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. Doe dit echter alleen als het strikt noodzakelijk is via telefoonnummer 14 0113.

Is een afspraak bij de gemeente niet heel dringend? Dan verzoeken wij u vriendelijk om een afspraak te maken als er geen maatregelen rondom het coronavirus meer van kracht zijn. Samen beschermen we de mensen om ons heen.


Wordt het afval nog opgehaald?

Ja, het rooster voor het ophalen van afval blijft ongewijzigd.


Blijft de milieustraat open?

Wij krijgen veel vragen over de milieustraten. Die zijn op dit moment gewoon geopend, maar het is erg druk. Kennelijk omdat mensen aan het opruimen slaan nu ze geen andere activiteiten kunnen ondernemen. Om op de milieustraten de juiste afstanden tot elkaar te kunnen bewaren (>1,5 meter) zal mogelijk een gedoseerd toelatingssysteem worden toegepast. Er kunnen daardoor wachtrijen (auto’s) ontstaan buiten de poort. We vragen hiervoor ieders begrip. Kijk voor actuele informatie van de ZRD op www.zrd.nl.


Gaat mijn huwelijk wel door?

Uw huwelijk kan gewoon doorgang vinden, mits er minder dan 30 gasten aanwezig zijn. Ook doet u er verstandig aan om gasten met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet aanwezig te laten zijn.


Blijven begrafenissen mogelijk?

Begrafenissen kunnen gewoon doorgang vinden, mits er niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. We volgen de landelijke richtlijn van de BGNU. Het is niet toegestaan om een nazit te regelen en koffie en of thee te schenken. Ook doet u er verstandig aan om mensen met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet aanwezig te laten zijn.


Zijn er beperkingen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

Vanaf maandag 16 maart werkt GR de Bevelanden met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden.


Gaan de georganiseerde evenementen van de gemeente door?

Nee, de evenementen die de gemeente (mede) tot 1 juni organiseert, zijn afgelast of uitgesteld.


Gaan markten in de dorpen nog door?

Ja, de weekmarkten gaan door.


Kan ik nog een vergunning aanvragen?

Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.


Blijven de bibliotheken open?

Landelijk is besloten alle bibliotheekvestigingen te sluiten t/m 28 april. Bibliotheek Oosterschelde volgt deze landelijke lijn en is dus t/m 28 april gesloten. Alle activiteiten van de bibliotheek zijn geannuleerd. Lees meer op de website van de Bibliotheek Oosterschelde.


Mogen kerkdiensten doorgaan?

Voor kerkdiensten gelden de landelijke richtlijnen dat er niet meer dan 30 personen tegelijk aanwezig mogen zijn. Verschillende kerkraden hebben besloten de diensten t/m 28 april niet door te laten gaan. Voor meer informatie verwijzen we u naar de kerkraden.


Tijdelijk geen inzameling oud papier

Vanwege de aangescherpte maatregelen in strijd tegen het coronavirus is besloten om het inzamelen van oud papier door vrijwilligers via de huis-aan-huis ophaalrondes, tijdelijk stop te zetten.

Spaar oud papier op en geef het mee als de routes weer gereden kunnen worden. Of breng het naar locaties waar vaste containers staan. Houd daarbij dan altijd 1,5 meter afstand van elkaar en let erop dat er niet meer dan 3 personen ter plekke aanwezig zijn.