Snel internet in het buitengebied

Dit item is verlopen op 31-01-2018.

Surfen, mailen, Netflixen, huiswerkprogramma’s, de boekhouding, zorg op afstand… steeds meer gebeurt er digitaal en dat zal in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. Een goede internetverbinding is dan ook onmisbaar. Echter, in het buitengebied laat dit nog te wensen over.

Vast-draadloze techniek

Maar door de toepassing van een nieuwe techniek kan ook in het buitengebied van Reimerswaal snel internet beschikbaar komen. Onder snel internet wordt een downloadsnelheid van minimaal 30 Mbit/sec verstaan. Een aantal bedrijven werkt momenteel aan de ontwikkeling van zo’n vast-draadloze internetverbinding, waaronder Skyline-Telecom, Skylinq en Delta (i.s.m. Greenet). Door deze techniek komt ook op adressen in het buitengebied, waar geen kabel ligt, toch hoogwaardig breedband beschikbaar.

Subsidie in de aansluitkosten

De gemeente Reimerswaal heeft i.s.m. de Provincie Zeeland een subsidieregeling opengesteld waardoor u tot € 200,00 van de aansluitkosten vergoed kunt krijgen. U moet daarvoor gevestigd zijn op een adres in het buitengebied waar nu geen snel internet is (minder dan 30 Mbit/sec) . Tevens moet u een overeenkomst sluiten met een provider die een downloadsnelheid van minimaal 30 Mbit/sec garandeert en voldoet aan de criteria in de subsidieregeling.

Vraagbundeling

De werkgroep "snel internet in het buitengebied van Zuid-Beveland" heeft het initiatief genomen samen met Delta een vraagbundelingstraject in te gaan. Er is minimum aantal klanten nodig om de realisatie van de vast-draadloze netwerken van Delta mogelijk te maken. De werkgroep heeft in december al de diverse bijeenkomsten georganiseerd en heeft i.s.m. Delta besloten een extra bijeenkomst te organiseren in Goes op 15 januari a.s. om 19.30 uur in het Stadskantoor.

Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen. De inloop is vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Ook zijn er bijeenkomsten op:

  • Woensdag 17 januari: Gemeentehuis gemeente Veere, Traverse 1, Domburg; inloop vanaf 19.00 uur
  • Donderdag 18 januari: De Halle, Rooseveltlaan 1A, Axel; inloop vanaf 19.00 uur.

1 februari loopt de vraagbundeling af en dan wordt bepaald welke opstelpunten gerealiseerd worden en welke niet. Het is daarom nu of niet, de komende jaren zal er, in ieder geval vanuit Delta niet snel nogmaals zo’n grootschalig project voor meerdere buitengebieden in Zeeland opgezet worden. Het is dus wat dat betreft echt 5 voor 12.

Informatie

Voor informatie over providers en subsidiemogelijkheden kunt u surfen naar www.heelzeelandbreedband.nl of u kunt contact opnemen met de gemeente Reimerswaal: Carolien Sinke, telefoon: 140113 of per e-mail: c.sinke@reimerswaal.nl