Controle van gft+etensresten in de juiste container

Dit item is verlopen op 30-11-2020.

Bij het ophalen van het groente-, fruit- en tuinafval + etensresten (gft genoemd) hebben wij gemerkt dat er regelmatig verkeerd afval in de gft-containers zit. In de gft-container hoort alleen groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gekookt en rauw). De gftcontainer is de grijze container met de groene clip op de deksel. 

In Reimerswaal verdwijnt er nog zo’n 83 kilo gft-afval per persoon per jaar in de PMD+ container. En ook in de gft-container zit verkeerd afval. Dit is zonde, want gft is goed te composteren als het maar niet is vervuild. Vervuiling ontstaat door afval dat in een andere container hoort, bijvoorbeeld plastic verpakkingen, textiel of glas. Bij vervuiling moet het gft verbrand worden, wat slecht is voor het milieu en bovendien duurder dan composteren.

Het gft-afval wordt in het buitengebied op dezelfde dag als het PMD+ afval opgehaald. De containers worden geleegd in twee aparte delen van de vrachtwagen. Het lijkt misschien alsof het afval bij elkaar gaat op één hoop, maar dat is niet zo! 

Gevolgen bij foutief gebruik gft-container

Als bij het ophalen van het gft-afval verkeerd afval wordt gevonden, wordt uw container niet  geleegd. Het verkeerde afval moet eerst worden verwijderd. Dit betekent dat uw container pas bij de eerstvolgende inzameldag weer wordt geleegd. Bij een volgende constatering loopt u het risico op een boete van € 95,00 per overtreding.

Welk afval hoort in de gft-container?


 

Te downloaden: