Bodycam voor handhavers: wat betekent dat voor u?

Dit item is verlopen op 03-03-2021.

Waarom een bodycam?

BOA’s en overige handhavers van de gemeente Reimerswaal gaan geregeld de straat op en komen veel in persoonlijk contact met personen. De kans bestaat dat er geweld en/of een bedreiging richting handhavers wordt geuit. De gemeente Reimerswaal maakt zich sterk voor een veilige werkomgeving voor haar handhavers. Daarom dragen onze handhavers voortaan een bodycam bij zich.

Wat is een bodycam?

De bodycam is een opnametoestel voor foto’s of video’s dat een handhaver op zijn of haar uniform kan dragen. De bodycam kan onder bepaalde omstandigheden worden aangezet, zodat de omgeving waarin men zich bevindt wordt gefilmd.

Mag de bodycam zomaar worden gebruikt?

Nee, zeker niet. De gemeente Reimerswaal heeft een Protocol bodycams Reimerswaal 2020 vastgesteld. Hierin is omschreven hoe de bodycam wordt gebruikt, onder welke omstandigheden zal worden gefilmd, wat er gebeurt met de beelden die worden gemaakt en op welke wijze de beelden kunnen worden opgevraagd.

Worden beelden voor altijd bewaard?

Nee, de beelden worden na 28 dagen gewist. Via de website of een schriftelijk verzoek kan een uitleesverzoek worden ingediend. Dit verzoek wordt gedaan via een formulier dat beschikbaar is op de website. Opgeslagen beelden zijn alleen toegankelijk als zij worden uitgevraagd voor een specifiek doel, namelijk: opsporingsdoeleinden (verzoek van de politie of het OM conform een vordering op grond van het Wetboek van Strafvordering), naar aanleiding van het indienen van een klacht van een inwoner, een verzoek tot inzage van de beelden door de zelf betrokken gefilmde persoon of een verzoek tot inzage van de beelden door de handhaver die de bodycam in gebruik had ten behoeve van zelfreflectie en/of evaluatie. Het protocol bodycams Reimerswaal 2020 is te vinden op reimerswaal.nl/privacy