Aanhoudende droogte laat sporen achter

Dit item is verlopen op 20-08-2018.

Door de aanhoudende droogte verdorren de planten, struiken en bomen binnen onze gemeente. Omdat regen uitblijft, moeten we keuzes maken. Wij proberen hierbij zo duurzaam en bewust mogelijk om te gaan met water.

Vooral jonge bomen die het afgelopen jaar zijn aangeplant hebben last van de droogte. De wortels zitten nog niet diep genoeg in de grond om deze beplanting van voldoende water te voorzien. De collega‚Äôs van de buitendienst geven de jonge bomen water met als doel deze  net voldoende water te geven om ze door de droge periode heen te helpen.

Bepaalde soorten beplantingen in de plantsoenen beginnen het ook moeilijk te krijgen. Vanuit spaarzaamheid is het niet wenselijk en realistisch om alle plantsoenen water te geven. Sommige soorten bruin geworden planten zullen we afknippen, deze lopen meestal na regen weer uit. Eenjarige planten die vaak in plantenbakken staan of aan de lichtmasten hangen, worden wel water gegeven.  

Door de droogte zullen er helaas, ondanks het geven van water, bomen en planten dood gaan. Dit is afhankelijk van de plaatselijke groeiomstandigheden, soorten beplanting en leeftijd. Dode planten vervangen wij in het najaar.

Gelukkig kan de natuur zichzelf grotendeels beschermen tegen deze droogte en is het zelf herstellend vermogen van de natuur na een regenbui groot. Sommige soorten bomen laten hun blad of stukken bast vallen, dit om uitdroging te voorkomen. Gazons zien op veel plaatsen geel, maar deze herstellen zich vaak na een regenbuitje vanuit de wortels. Na een periode van regen kan veel groen er gelukkig weer bovenop komen.

Tip:

Ook u kunt meehelpen om het openbaar groen de droogte door te helpen. Wanneer u bijvoorbeeld schoon zwembadwater weg laat stromen en dit niet gebruikt voor uw eigen tuin, kunt u dit ook aan de jonge aanplant in het plantsoen bij u in de buurt geven. Alvast bedankt!