Nieuws

Nieuwsberichten van de gemeente Reimerswaal.

 • Wmo-vervoer onder voorwaarden weer opgestart per 1 juni

  (29-05-2020)

  Nu de samenleving geleidelijk weer op gang komt, neemt de vraag naar Wmo-vervoer sterk toe. Daarom is het vanaf 1 juni voor Zeeuwse pashouders weer mogelijk om - onder voorwaarden - gebruik te maken van Wmo-vervoer. In verband met de coronacrisis kon men vanaf 25 maart alleen gebruik maken van Wmo-vervoer voor strikt noodzakelijke ritten: bezoeken aan huisarts, ziekenhuis of supermarkt.

  Uiteraard worden er in het Wmo-vervoer de nodige beschermende maatregelen getroffen, te meer ook omdat de 1,5-meter afstand in een voertuig onmogelijk te realiseren is. Zo moeten chauffeur en passagier beiden een mondkapje dragen. Voor de passagier geldt dat deze zelf voor een niet-medisch mondkapje moet zorgen. Omdat er per personenvoertuig slechts één klant kan worden vervoerd (per bus twee klanten) en er geen extra capaciteit aan voertuigen en chauffeurs beschikbaar is, gelden onderstaande voorwaarden:

  • Er worden alleen ritten gereden tussen 7.00 en 19.00 uur.
  • Hierdoor kan de beschikbare capaciteit die normaal gesproken in de avond wordt ingezet verplaatst worden naar de (mid)dag.
  • De vooraanmeldtijd voor het bestellen van een rit bij de Gemeentelijke Vervoerscentrale Zeeland (GVZ) wordt aangepast van een uur naar minimaal 24 uur. Door het verruimen van de vooraanmeldtijd kan er vooruit worden gepland en is er beter inzicht in de nog beschikbare vervoerscapaciteit voor de volgende dag. Hierdoor heeft de klant ook vroegtijdig helderheid over de mogelijkheid om te reizen en kunnen ook alternatieve reistijden door de GVZ worden aangeboden.
  • Er vindt prioriteitsstelling plaats op ritboekingen en planning.
  • (Medisch) noodzakelijke ritten krijgen altijd voorrang.
  • Specifieke vervoersindicaties zijn vooralsnog niet mogelijk. Dit eerder genomen besluit blijft vooralsnog van kracht. Het gaat daarbij om indicaties als: voorin taxi, geen bus en kamer-tot-kamer vervoer.

  In Zeeland maken ruim 15.000 mensen gebruik van Wmo-vervoer. Zij hebben op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning van de gemeente een indicatie gekregen en zijn in het bezit van een Wmo-vervoerspas.

 • Wist u dat… het nu ook mogelijk is om digitaal een aanvraag voor uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te doen?

  (28-05-2020)
  leeg

  Op onze website kunt u het document opzoeken dat u aan wilt vragen, u vindt dan een knop om de aanvraag te doen (met DigiD en iDEAL). U maakt gelijk een afspraak om uw pasfoto in te leveren, uw handtekening te zetten en voor een paspoort uw vingerafdrukken af te laten nemen.

  Als u betaald heeft met iDEAL is de aanvraag compleet en verwachten wij u op het door u gekozen tijdstip in het gemeentehuis.

  Aanvraag paspoort doen (met DigiD en iDEAL)

  Aanvraag identiteitskaart doen (met DigiD en iDEAL)

  Aanvraag rijbewijs doen (met DigiD en iDEAL)

 • Wist u dat… er een boom gekapt wordt in uw straat en dat er een windmolen in de buurt komt?

  (26-05-2020)
  leeg

  Dit zijn voorbeelden van dingen waar de overheid toestemming voor moet geven. Als er toestemming gevraagd is en als deze verleend is, wordt deze informatie bekendgemaakt op www.overheid.nl.

  Wat voor berichten?

  Denk aan formele besluiten zoals vergunningen, bouwplannen en plaatselijke regelgeving, die direct invloed op uw buurt hebben. De berichten zijn afkomstig van voornamelijk gemeenten, waterschappen en provincies.

  Wilt u op de hoogte blijven?

  Dan kunt u kijken op www.overuwbuurt.overheid. nl. Daar hebt u de mogelijkheid om te zoeken wat er in uw buurt gebeurt. U kunt zich aanmelden voor een e-mail service of de App downloaden om op de hoogte te blijven.

 • Wist u dat… u voor iemand een lintje kunt aanvragen?

  (13-05-2020)
  leeg

  Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn. Maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport.

  Wilt u iemand voordragen?

  Doe dat vóór 1 augustus bij de gemeente waarin die persoon woont. U kunt geen lintje voor uzelf aanvragen. Een Koninklijke onderscheiding kan worden uitgereikt bij twee gelegenheden:

  1. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, de laatste werkdag voor Koningsdag.
  2. Bij een bijzondere gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een afscheid of een jubileum.

  Informatie

  Als u iemand voor wilt stellen voor een Koninklijke onderscheiding (lintje), neem dan altijd eerst contact op met de afdeling voorlichting via 14 0113 of voorlichting@reimerswaal.nl. Meer informatie is ook te vinden op onze website

  Aanmelden tot 1 augustus 2020

  Voor het aanmelden kunt u gebruikmaken van het formulier op www.lintjes.nl. Na het invullen kunt u het formulier opslaan en versturen naar voorlichting@reimerswaal.nl.

 • Sabewa Zeeland – maatregelen gevolgen coronavirus

  (26-03-2020)
  leeg

  We hebben de afgelopen week de nodige vragen gekregen over het betalen van de gemeentelijke en waterschapsbelastingen.

  Sabewa Zeeland neemt een pakket maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers, burgers, verenigingen en instellingen te verzachten. Ondernemers, burgers, verenigingen en instellingen die geen problemen ondervinden kunnen hun belastingaanslag gewoon blijven betalen. Ondernemers, burgers, verenigingen en instellingen die wel problemen ondervinden, kunnen uitstel van betaling tot 1 juli 2020 aanvragen. Dit gaat via een speciaal formulier op de website www.sabewazeeland.nl. Zij krijgen meer tijd om aan hun verplichtingen te voldoen.

  Aanslagoplegging

  Eind deze week worden de gecombineerde aanslagen van de deelnemende gemeenten verzonden aan diegenen die nog geen aanslag hebben ontvangen. Vanaf 1 april 2020 worden er geen nieuwe aanslagen over 2020 meer verstuurd. Sabewa Zeeland schort dit proces op tot 30 juni 2020.

  Invordering

  Iedereen die een aanslag heeft ontvangen van Sabewa Zeeland, heeft de keuze om met automatische incasso of betaling in twee termijnen te betalen.

  • Automatische incasso: er wordt betaald in 9 termijnen, startend vanaf 31 maart voor deelnemende gemeenten (Reimerswaal, Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Sluis, Terneuzen, en Tholen) en 30 april voor niet deelnemende gemeenten (Veere, Vlissingen, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland);
  • Betaling in twee termijnen: de tweede termijn voor de betaling van de belastingen is voor de gecombineerde aanslagen van de deelnemende gemeenten 31 mei 2020 en voor waterschapsbelastingen van de niet deelnemende gemeenten 30 juni 2020. De tweede vervaldag van het gehele aanslagbedrag is geldend voor de betaling. Iedereen krijgt de mogelijkheid het gehele bedrag te betalen bij de tweede vervaldag.

  Als ondernemers, burgers, verenigingen en instellingen voor het feit komen te staan dat de automatische incasso of de betaling bij de tweede vervaltermijn niet haalbaar is, dan kunnen zij contact opnemen met Sabewa Zeeland voor een betalingsregeling. Dit kan via de website www.sabewazeeland.nl.

  Dwanginvordering

  Voor de dwanginvordering houden we een periode tot 1 juli in acht.

  • De deurwaarder heeft geen burgercontacten aan de deur, er zijn geen betekeningen van hernieuwde bevelen en geen beslagleggingen.
  • Er wordt geen loonvordering en overheidsvordering uitgevoerd tot 1 juli 2020.
  • Aanmaningen en dwangbevelen voor 2020 worden opgeschort tot na 1 juli 2020.

  Balie, telefoon en mail

  Om iedereen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, is Sabewa bereikbaar per mail. Vragen per mail beantwoorden ze snel. Als iemand liever telefonisch contact wil, werken ze met een terugbelverzoek. Zij bellen terug op een moment dat het het beste schikt. Baliebezoek is niet meer mogelijk. De balie in Terneuzen is gesloten.

 • Veel gestelde vragen dienstverlening gemeente coronavirus

  (16-03-2020)

  De landelijke maatregelen in strijd tegen het coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. De maatregelen gelden t/m 28 april. We kunnen ons goed voorstellen dat u hierover vragen heeft. In onderstaand overzicht geven wij antwoord op de meeste vragen. We blijven dit overzicht aanvullen zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. De meest actuele informatie van de overheid leest u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. U kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 uur en 20.00 uur). 

  Wat zijn nu jullie openingstijden?

  Wij handhaven onze gewone openingstijden. U kunt echter alleen bij ons terecht op afspraak. Omdat veel collega’s thuiswerken, is het mogelijk dat u niet op korte termijn een afspraak kunt maken.

  Is een afspraak bij de gemeente niet heel dringend? Dan verzoeken wij u vriendelijk om een afspraak te maken als er geen maatregelen rondom het coronavirus meer van kracht zijn. Samen beschermen we de mensen om ons heen. 


  Blijven jullie telefonisch bereikbaar?

  Ja, we blijven telefonisch bereikbaar. Omdat er ook veel collega’s thuiswerken, duurt het mogelijk langer voordat u een collega aan de telefoon krijgt of wij uw vraag beantwoorden.


  Is iedereen van de gemeente bereikbaar?

  We laten zoveel mogelijk collega’s thuiswerken. In principe zijn zij dan nog steeds bereikbaar. Mogelijk duurt het wel langer voordat u een collega aan de telefoon krijgt en/of dat zij uw vraag (telefonisch of schriftelijk) beantwoorden.


  Kan ik nog een afspraak maken bij Burgerzaken?

  U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. Doe dit echter alleen als het strikt noodzakelijk is via telefoonnummer 14 0113.

  Is een afspraak bij de gemeente niet heel dringend? Dan verzoeken wij u vriendelijk om een afspraak te maken als er geen maatregelen rondom het coronavirus meer van kracht zijn. Samen beschermen we de mensen om ons heen.


  Wordt het afval nog opgehaald?

  Ja, het rooster voor het ophalen van afval blijft ongewijzigd.


  Blijft de milieustraat open?

  Wij krijgen veel vragen over de milieustraten. Die zijn op dit moment gewoon geopend, maar het is erg druk. Kennelijk omdat mensen aan het opruimen slaan nu ze geen andere activiteiten kunnen ondernemen. Om op de milieustraten de juiste afstanden tot elkaar te kunnen bewaren (>1,5 meter) zal mogelijk een gedoseerd toelatingssysteem worden toegepast. Er kunnen daardoor wachtrijen (auto’s) ontstaan buiten de poort. We vragen hiervoor ieders begrip. Kijk voor actuele informatie van de ZRD op www.zrd.nl.


  Gaat mijn huwelijk wel door?

  Uw huwelijk kan gewoon doorgang vinden, mits er minder dan 30 gasten aanwezig zijn. Ook doet u er verstandig aan om gasten met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet aanwezig te laten zijn.


  Blijven begrafenissen mogelijk?

  Begrafenissen kunnen gewoon doorgang vinden, mits er niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. We volgen de landelijke richtlijn van de BGNU. Het is niet toegestaan om een nazit te regelen en koffie en of thee te schenken. Ook doet u er verstandig aan om mensen met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet aanwezig te laten zijn.


  Zijn er beperkingen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

  Vanaf maandag 16 maart werkt GR de Bevelanden met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden.


  Gaan de georganiseerde evenementen van de gemeente door?

  Nee, de evenementen die de gemeente (mede) tot 1 juni organiseert, zijn afgelast of uitgesteld.


  Gaan markten in de dorpen nog door?

  Ja, de weekmarkten gaan door.


  Kan ik nog een vergunning aanvragen?

  Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.


  Blijven de bibliotheken open?

  Landelijk is besloten alle bibliotheekvestigingen te sluiten t/m 28 april. Bibliotheek Oosterschelde volgt deze landelijke lijn en is dus t/m 28 april gesloten. Alle activiteiten van de bibliotheek zijn geannuleerd. Lees meer op de website van de Bibliotheek Oosterschelde.


  Mogen kerkdiensten doorgaan?

  Voor kerkdiensten gelden de landelijke richtlijnen dat er niet meer dan 30 personen tegelijk aanwezig mogen zijn. Verschillende kerkraden hebben besloten de diensten t/m 28 april niet door te laten gaan. Voor meer informatie verwijzen we u naar de kerkraden.


  Tijdelijk geen inzameling oud papier

  Vanwege de aangescherpte maatregelen in strijd tegen het coronavirus is besloten om het inzamelen van oud papier door vrijwilligers via de huis-aan-huis ophaalrondes, tijdelijk stop te zetten.

  Spaar oud papier op en geef het mee als de routes weer gereden kunnen worden. Of breng het naar locaties waar vaste containers staan. Houd daarbij dan altijd 1,5 meter afstand van elkaar en let erop dat er niet meer dan 3 personen ter plekke aanwezig zijn.

 • Coronavirus in de gemeente Reimerswaal

  (11-03-2020)
  leeg

  Woensdag 8 april: aanpassing noodverordening 

  De voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland heeft op 8 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze nieuwe noodverordening van 8 april 2020 is artikel 2.5a aangepast. Dat maakt het mogelijk om locaties te sluiten vanwege drukte.


  Dinsdag 31 maart: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voorlopig is het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven.
  Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.


  Vrijdag 27 maart 2020: nieuwe noodverordening toeristische sector

  Vrijdagmiddag is door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zeeland de nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze heeft gevolgen voor de toeristische sector. Op de website ZeelandVeilig.nl treft u een overzicht van vragen en antwoorden aan.
   
  Heeft u een vraag met betrekking tot het verbod op recreatief nachtverblijf, waarvan het antwoord niet in het overzicht van vragen en antwoorden staat, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0113.


  Noodopvang kinderopvang en onderwijs

  Het belangrijkste doel van noodopvang is dat ouders in de cruciale beroepen of vitale processen kunnen blijven werken. Daarvoor is goede en verantwoorde opvang voor hun kinderen (voor zover zij dit niet zelf kunnen organiseren) noodzakelijk. Hierom is door het Rijk een aantal maatregelen genomen.

  Ouders werkzaam in cruciale beroepen of vitale processen die normaal geen gebruik maken van kinderopvang en dit nu wel nodig hebben, kunnen zich melden bij de of kinderopvanglocaties of bij de basisschool per dorp. 

  Contactgegevens van de kinderopvanglocaties:
  - Kibeo:    0113 - 760 250
  - Prokino :     0115 - 686 100
  - ’t Molentje Kruiningen  06 – 20 33 83 76


  Hulp voor ondernemers

  Noodpakket voor ondernemers


  Veel gestelde vragen dienstverlening gemeente coronavirus

  De landelijke maatregelen in strijd tegen het coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. We kunnen ons goed voorstellen dat u hierover vragen heeft. In een overzicht geven wij antwoord op de meeste vragen.


  Gemeentelijke gebouwen

  Gemeentelijke gebouwen zoals de Reimerswaalhal, gymzalen en dorpshuizen zijn gesloten.


  Heeft u vragen?

  • Met vragen over uw eigen gezondheid kunt u altijd bellen met uw eigen huisarts.
  • Met vragen over de maatregelen kunt mailen naar voorlichting@reimerswaal.nl of bellen met ons via telefoonnummer 14 0113.
  • Met algemene vragen over het virus kunt u bellen naar 0800-1351.
  • Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding staan vermeld op de website van GGD Zeeland, het RIVM en www.zeelandveilig.nl/coronavirus
 • Nascheiding van afval

  (12-09-2019)
  leeg

  Sinds 1 januari 2020 zijn we gestart met nascheiding van afval.
  Er is voor nascheiding gekozen, omdat de nieuwe scheidingsinstallatie van AVR beschikt over de allernieuwste technieken om plastic, metaal en drankenkartons van restafval te scheiden. Er wordt zelfs op meerdere soorten plastic en kwaliteit gesorteerd. Dus dat maakt ook hergebruik nog beter mogelijk.

  PMD+ bak

  Nascheiding houdt in dat inwoners plastic, metaal en drankenkartons (PMD-afval) niet meer apart moeten inzamelen. Dit afval mag in de bak voor restafval. De restafvalcontainer wordt vanaf nu de PMD+ bak genoemd. De inhoud van deze bak zal voor een groot deel bestaan uit plastic, metaal en drankenkartons.

  Meer informatie over nascheiding

Archief