Veiligheidsregio Zeeland versoepelt overnachtingsregels voor ‘rustzoekers’

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zet een eerste stap in het weer toelaten van ‘recreatief nachtverblijf’. Dit is in Zeeland vanaf eind maart verboden. Onder voorwaarden mogen bezoekers vanaf 1 mei weer overnachten. Nachtverblijf wordt toegestaan voor eigenaren in hun tweede woning en voor accommodaties waarvan de categorieën zijn bepaald. Recreatieondernemers kunnen (na registratie) 15% van hun slaapplaatsen verhuren. Dit geldt vooralsnog van 1 mei tot 22 mei. Wat daarna wordt toegestaan, besluit VRZ in de komende weken. De aanpak kwam tot stand na overleg met vertegenwoordigers van de toeristische sector, provincie Zeeland en Zeeuwse burgemeesters.

Jan Lonink, voorzitter Veiligheidsregio Zeeland:

“Dit besluit biedt perspectief en past bij de stappen die we in Zeeland zetten om samen te leren omgaan met de corona-situatie. We geven de gastvrijheid en toerisme ruimte omdat de druk op de zorg dat toelaat. Die ruimte is vooral bedoeld voor ‘rustzoekers’. Mensen die even op een andere plek willen uitrusten, ontspannen of ‘thuis’ willen werken. Het motto blijft: het is geen vakantietijd, maar crisistijd. Dus ook voor bezoekers geldt het landelijke advies: blijf zoveel mogelijk bij je verblijfadres en zoek de drukte niet op. Wij realiseren ons dat deze aanpak de vrijheid van iedere groep nog steeds beperkt. Toeristen kunnen niet op alle plekken boeken. Ondernemers kunnen maar een deel en onder voorwaarden verhuren. En eigenaren van tweede woningen zijn niet vrij in het gebruik. Maar het sluit ook aan bij de beperkingen van onze eigen inwoners. Het is helaas allemaal nodig door het virus.”

Volledig toerismeverbod niet meer nodig

Landelijk en dus ook in Zeeland geldt dat sanitaire voorzieningen op campings gesloten blijven. De horeca is ook nog steeds gesloten. Maar afgezien daarvan, worden regels voor toerisme per regio bepaald. De aantrekkingskracht van Zeeland is dusdanig groot dat vrije toestroom van gasten volgens VRZ nog niet kan. Teveel bezoekers toelaten zou de Zeeuwse zorg te zwaar kunnen belasten in deze coronaperiode. Ook ligt verdere verspreiding van het virus steeds op de loer. Toch is in Zeeland een volledig toerismeverbod niet meer noodzakelijk omdat het aantal coronapatiënten afneemt. Daarom is het verantwoord om een deel van de toeristische capaciteit vrij te geven. Het percentage is in overleg met de GGD Zeeland bepaald. Door bij verhuur een maximum per dag te hanteren wordt drukte door piekbezettingen voorkomen.

Overnachten in tweede woningen en ‘verblijf’

Nachtverblijf in een tweede woning is weer toegestaan door de eigenaar, eventueel vergezeld door zijn of haar directe gezinsleden. Dit geldt ook voor vaste standplaatsen, strandslaaphuisjes en jachten. Steeds geldt dat deze accommodaties eigen sanitaire voorzieningen moeten hebben. Welke regels voor sanitair en eigen gebruik gelden is specifiek vastgesteld (www.zeelandveilig.nl/coronavirus). Over het wel of niet toestaan van het gebruik van strandcabines (daghokjes) wordt volgende week vrijdag (8 mei) een besluit genomen.

Systeem van verhuur 15% capaciteit

Het deels openstellen van toerisme in Zeeland is nieuw. Hiervoor zet de VRZ een systeem in dat in overleg met de toeristische sector, provincie en Zeeuwse burgemeesters is uitgewerkt. Iedere recreatieondernemer kan zich vanaf 1 mei online registreren via Zeelandveilig.nl/corona. Na opgave van de capaciteit aan slaapplaatsen is bekend hoeveel personen (15%) maximaal mogen overnachten. Dagelijks voert de ondernemer het aantal gasten in. Met de informatie uit het systeem kan de VRZ totaaloverzicht houden en controles uitvoeren als het nodig is. Zie verdere voorwaarden en details op www.zeelandveilig.nl/coronavirus.