Cliëntondersteuning

Heeft u hulp nodig in het dagelijks leven? Bijvoorbeeld bij het schoonhouden van uw huis? Dan is het soms best even zoeken bij wie u moet zijn met uw vraag of hoe u dit regelt. Als u er zelf niet uit komt, kunt u natuurlijk hulp vragen aan uw partner, familie, een vriend of een vriendin.
Ook kunt u het vragen aan iemand die de weg weet in Reimerswaal. Zo iemand heet een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Wat doet een cliëntondersteuner?

Een cliëntondersteuner geeft informatie en advies over maatschappelijke ondersteuning. Hij/zij kijkt met u mee en adviseert bij het nemen van lastige beslissingen. U kunt gebruik maken van een cliëntondersteuner als u hulp/ondersteuning nodig hebt bij:

  • het aanvragen van zorg en ondersteuning;
  • het duidelijk maken van uw wensen voor onderwijs, werk, geldzaken, zorg, opvoeding of vrije tijd;
  • het meegaan naar gesprekken met gemeente of met werkgevers. Dat kan als er geen familielid of mantelzorger met u mee kan gaan;
  • het vinden van de juiste informatie;
  • de uitleg hoe een aanvraag verloopt;
  • het zoeken naar oplossingen/mogelijkheden voor uzelf en/of mensen uit uw eigen omgeving;
  • het kenbaar maken dat u het niet eens bent met de zorg of ondersteuning die u krijgt.

Voor wie is cliëntondersteuning?

Cliëntondersteuning is er voor iedereen, maar richt zich vooral op de kwetsbare burgers met een ondersteuningsbehoefte, zoals ouderen, mensen met psychische beperkingen, mensen met een functiebeperking en bij ziekte. Ook als u vragen heeft over iemand anders, al zorg/ondersteuning krijgt of mantelzorg geeft, kunt u gebruik maken van cliëntondersteuning.

Hoe werkt het?

Cliëntondersteuning is ondergebracht bij SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn).
U kunt zelf contact opnemen met een cliëntondersteuner. Op diverse locaties in de Oosterschelderegio zijn cliëntondersteuners werkzaam, dus ook bij u in de buurt.
De cliëntondersteuner brengt samen met u in beeld wat u wel en niet kunt. Samen kijkt u wat nodig is zodat u zo zelfstandig mogelijk verder kunt. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.smwo.nl. SMWO is ook telefonisch bereikbaar op het volgende nummer: 0113 – 277 111.