Aan de inwoners van Reimerswaal

Beste inwoners,

De afgelopen weken ben ik, net als u waarschijnlijk, opgeschrikt door de situatie in Oekraïne. Oorlog in deze tijd, zo nabij, is haast niet voor te stellen. We zijn van de ene crisis (Covid) langzaam aan het opkrabbelen of de volgende dient zich al aan. In de eerste plaats voor de Oekraïners die in alle haast hun land hebben moeten verlaten, familie of dierbaren moeten missen of in Oekraine moeten vechten voor hun land. Ik leef mee met deze mensen en we willen er voor ze zijn.

Opvang in de gemeente

Voor de grote stroom vluchtelingen die in ons land is aangekomen, is ook aan onze gemeente gevraagd door de Rijksoverheid om mensen op te vangen. Behalve voor de stroom Oekraïners, hebben we ook een taakstelling om opvang te realiseren voor de al eerdere stroom vluchtelingen uit andere delen van de wereld. Wij doen er alles aan om geschikte opvangplekken te realiseren. Op dit moment vindt al opvang plaats op camping Zon & Zee in Yerseke en verwachten we deze week de eerste 25 Oekraïners op het terrein bij fruitbedrijf Fruvo in Krabbendijke. Ik ben erg trots op dit particulier initiatief en de vele hulp die wordt geboden worden door onze inwoners. Er worden goederen ingezameld, voor eten gezorgd en vrijwilligerswerk gedaan, wat fantastisch! 
 
De gemeente ontvangt veel vragen, ook van mensen die zelf huisvesting hebben of iets willen betekenen. Veel is nog onduidelijk, maar op onze website reimerswaal.nl/oekraine is al veel informatie te vinden die voortduren wordt aangevuld. Laten we met elkaar vluchtelingen uit Oekraïne en andere delen van de wereld warm ontvangen, zoals u ook ontvangen zou willen worden, met respect en verdraagzaamheid.  

Dank voor uw medeleven tijdens mijn herstel

Het afgelopen half jaar heb ik zelf gemerkt hoe warm en betrokken velen van u zijn. Tijdens het herstel van mijn longembolie sinds augustus vorig jaar heeft u meegeleefd met een groot hart, op allerlei wijze. Dat heeft me ontroerd en goed gedaan. Ik ben dankbaar voor het herstel en ervaar het als zegen dat ik inmiddels mijn werkzaamheden kan oppakken. Ik hoop u dan ook weer te ontmoeten, in één van onze dorpen. 

Met hartelijke groet, 

José van Egmond
Burgemeester